ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ's Blog

hellas-makedonomaxos WordPress.com site

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ο κόσμος κάνει τις αγορές του με το παλιό νόμισμα – La gente hace compras con la vieja moneda


Η μικρή Σαλβατέρα ντε Μίνιο, μικρό χωριά στην ισπανική πλευρά των βόρειων συνόρων με τη Γαλικία, αποφάσισε για λίγο να σταματήσει να κάνει τις συναλλαγές του σε ευρώ και να «αναστήσει» το παλιό νόμισμα: Βλέποντας τις πωλήσεις τους να μειώνονται προς όφελος των επιχειρήσεων της κοντινής Πορτογαλίας, οι μαγαζάτορες της της Σαλβατέρα δέχονται πλέον πληρωμές σε πεσέτες -όσες έχουν μείνει στα ισπανικά «σεντούκια».

Οι κάτοικοι έλπιζαν ότι θα πάνε την Πρωτοχρονιά στις τράπεζες και θα ανταλλάξουν τις πεσέτες με ευρώ, καθώς δεν τέθηκε ποτέ χρονικό όριο για την ανταλλαγή πεσέτας και ευρώ.

Η «επιχείρηση πεσέτα» ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την προοπτική να διαρκέσει ένα μήνα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο κόσμος κάνει τις αγορές του με το παλιό νόμισμα το οποίο γίνεται δεκτό με την ισοτιμία που ίσχυε όταν η Ισπανία εισήλθε στην ευρωζώνη (166 πεσέτες προς ένα ευρώ).

Όλοι οι καταστηματάρχες χρησιμοποιούν ξανά τα «κομπιουτεράκια» τους για να μετατρέπουν αυτόματα το παλιό νόμισμα σε ευρώ.

Οι έμποροι είδαν τις τελευταίες εβδομάδες τα ταμεία τους και πάλι γεμάτα. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει αγορές αξίας ενός εκατομμυρίου πεσετών καθώς κάτοικοι από κοντινά χωριά αλλά και από την πόλη Βίγκο που απέχει δεκάδες χιλιόμετρα φτάνουν στη Σαλβατέρα ντε Μίνιο για τις αγορές τους. Ετσι το σχέδιο έχει πάρει παράταση τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Πάντως οι εμπνευστές του σχεδίου στο γαλικιανό χωριό δηλώνουν ότι η κίνησή τους δεν αποσκοπεί στην επιστροφή στο παλιό νόμισμα. Απλώς βρήκαν έναν έξυπνο τρόπο να αναζωογονήσουν την τοπική αγορά που μαστίζεται από την ανεργία και κινδύνευε με μαρασμό.

2 Ιανουαρίου, 2012 - Posted by | ΙΣΠΑΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: