ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ's Blog

hellas-makedonomaxos WordPress.com site

ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικό κτύπημα δύο ωρών μέσα στον Οκτώβριο στο Ιράν ετοιμάζει ο Obama


Μια ημέρα μετά τη σκληρή επίθεση του ρεπουμπλικάνου προεδρικού υποψηφίου Mitt Romney πως ο Barack Obama δεν έχει κανένα σχέδιο για το Ιράν, δημοσίευμα σε αμερικανικό περιοδικό που επικαλείται διαρροές από «ανώνυμη πηγή» αναφέρει πως η διοίκηση Obama ενδεχομένως έχει σχέδιο επίθεσης στο Ιράν και μάλιστα αυτό ίσως εκδηλωθεί και μέσα στον Οκτώβριο.

Το κτύπημα «έκπληξη» στο Ιράν, από ΗΠΑ και Ισραήλ με σκοπό να παραλύσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αποκαλύπτει το περιοδικό Foreign Policy σε άρθρο που υπογράφει ο  David Rothkopf  και πρώην στέλεχος στην αμερικανική κυβέρνηση επί προεδρίας Bill Clinton.

Το ενδιαφέρον όμως του δημοσιεύματος του αμερικανικού περιοδικού είναι πως το κτύπημα αυτό εκτός του ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο πρόκειται να διαρκέσει 2 -το πολύ- ώρες,  σε μια επίθεση εξπρές, η οποία μπορεί  να επαναληφθεί για μέγιστο χρόνο δύο ημερών.

Όπως αποκαλύπτεται  η επίθεση θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού drones αλλά και stealth βομβαρδιστικών, δυνατότητα που δεν έχει το Ισραήλ και για αυτό το λόγο η προσπάθεια αναμένεται να είναι κοινή.

«Για να κτυπηθούν οι υπόγειες ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Fordow θα απαιτηθούν ειδικές βόμβες διάτρησης καταφυγίων (bunker-busting) βόμβες που δεν διαθέτει το Ισραήλ αυτή τη στιγμή» αναφέρει στο άρθρο του ο Rothkopf και συνεχίζει λέγοντας ότι «η αποστολή αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ΗΠΑ είτε δρώντας από μόνες τους είτε σε συνεργασία με το Ισραήλ».

Παρά τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ  Benjamin Netanyahu  προς Barack Obama για ανάληψη δράσης εναντίον του Ιράν, ο  Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε να κρατήσει όλο αυτό τον καιρό μια επαμφοτερίζουσα στάση, στάση η οποία φαίνεται πως εξόργισε το Τελ Αβίβ, διαμορφώνοντας ένα προβληματικό πλαίσιο σχέσεων, μεταξύ των δύο μερών.

Η αλλαγή στη στάση αυτή ήρθε με την ομιλία του Barack Obama στις εργασίες της γενικής συνέλευσης του οργανισμού των ΗΕ: «Οι ΗΠΑ θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα» προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια του Ιράν να αποκτής3ει πυρηνικά όπλα απειλεί την ασφάλεια του Ισραήλ, τη σταθερότητα στον Κόλπο αλλά και τη σταθερότητα στην παγκόσμια οικονομία».

Και τώρα έρχεται η συγκεκριμένη «διαρροή» μόλις μια ημέρα από τις κατηγορίες Romney σε προεκλογική εκστρατεία που για τους Δημοκρατικούς φαίνεται πως δεν πάει τόσο καλά όσο αρχικά έλπιζαν ιδιαίτερα μετά το τελευταίο debate μεταξύ των δύο μονομάχων.

Εάν τα σχέδια για τη φημολογούμενη επίθεση υλοποιηθούν, αναφέρει η πηγή στο αμερικανικό περιοδικό και στον συντάκτη του αναμένεται να πάει πίσω το πυρηνικό της Τεχεράνης «για πολλά χρόνια» και αυτό θα γίνει χωρίς απώλειες αμάχων καθώς το κτύπημα θα είναι «απόλυτα χειρουργικό».

Εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε ένα κτύπημα στο Ιράν, αναφέρει το δημοσίευμα , αυτό θα έχει πολλαπλά οφέλη για τις αμερικανικές επενδύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και τη θέση των ΗΠΑ: «Μια τέτοια επίθεση θα μεταμορφώσει πολλά πράγματα, σώζοντας» όπως αναφέρει χαρακτηγ5ριστικά  «το Ιράκ, τη Συρία και το Λίβανο αναζωογονώντας την ειρηνευτική διαδικασία,  ισχυροποιώντας το κλίμα ασφάλειας στον Κόλπο, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα σε Ρωσία και Κίνα και τέλος επαναβεβαιώνοντας την αμερικανική υπεροχή στη Μ. Ανατολή και για την επόμενη δεκαετία».

Μάλιστα όπως λέγεται χαρακτηριστικά οποιαδήποτε κίνηση του Ισραήλ χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, δεν εξασφαλίζει στην Ουάσιγκτον κανένα απυρόβλητο, καθώς το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει πως οποιαδήποτε επίθεση εναντίον του από σύμμαχο κράτος των ΗΠΑ θα ισοδυναμεί με επίθεση των ΗΠΑ.

Αυτό είχε δηλώσει και ο Ιρανός  στρατηγός Ali Hajizadeh των φρουρών της επανάστασης: είχε πει πως σε περίπτωση επίθεσης θα υπάρξει ιρανική απάντηση στις αμερικανικές βάσεις στην περιοχή. «Δεν υπάρχει ουδέτερη χωρά στην περιοχή για εμάς. Αυτές οι βάσεις είναι σαν αμερικανικό έδαφος».

Το θέμα είναι, όπως αναφέρουν αναλυτές ότι το άλλοτε απομακρυσμένο ενδεχόμενο επίθεσης στο Ιράν ίσως να μην είναι τόσο απομακρυσμένο σήμερα. Μια επίθεση στη χώρα αυτή μέσα στον Οκτώβριο και πριν τις αμερικανικές εκλογές ενδέχεται να ανατρέψει τα πράγματα στο προεκλογικό σκηνικό των ΗΠΑ και να δώσει στον Obama την εικόνα του στιβαρού ηγέτη που δεν αφήνει οι εξελίξεις να τον οδηγούν αντίθετα αυτός τις καθορίζει, εικόνα που θέλει να περάσει ο αντίπαλός του Μ. Romney για τον εαυτό του όμως, κερδίζοντας το έπαθλο του Λευκού Οίκου.
πηγή

11 Οκτωβρίου, 2012 - Posted by | ΗΠΑ, ΙΡΑΝ, Πολεμικός συναγερμός

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: