ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ's Blog

hellas-makedonomaxos WordPress.com site

Δύο πάπιες στη λίμνη του Αιγαίου φέρνει ο Ολλάντ


images-Aqitane_fremm-250x166Πολλών δισεκατομμυρίων ακριβά πολεμικά πλοία σε μια στενή θάλασσα, όπλα που ελέγχονται από τον υπολογιστή για να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη σκέψη, άρτια εκπαιδευμένοι διοικητές που αναλαμβάνουν το τεχνικό έργο της ανάπτυξης αυτών των διαβολικών συστημάτων, θα οδηγήσουν στο σχεδόν αναπόφευκτο – τη ναυτική κυριαρχία της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία κατασκευάζει με ιλλιγγιώδη ταχύτητα έναν πολεμικό στόλο, ο οποίος θα μπορούσε ακόμη να καταναυμαχήσει και τον Ρωσικό Στόλο, όπως ανέφεραν πρόσφατα Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες. Η Τουρκία ενισχύει ραγδαία τις στρατιωτικές της ικανότητες – και έτσι ανησυχεί τους γείτονές της. Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αντιδράσει πολύ συγκρατημένα, λόγω κυρίως των δημοσιονομικών θεμάτων. Μια νέα έκθεση από το Πεντάγωνο στην Αθήνα προειδοποιεί για τις επικίνδυνες φιλοδοξίες της Άγκυρας για να γίνει μια περιφερειακή δύναμη. Θα απωλέσει η Ελλάδα σε λίγα χρόνια την κυριαρχία στο Αιγαίο;
Η Γαλλία φιλοδοξεί να μισθώσει δύο φρεγάτες FREMM στην Ελλάδα. Αυτά τα υψηλής τεχνολογίας πλοία θα μπορούσαν να υπερασπιστούν σύντομα τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου – πολύ σύντομα. Πρόκειται για δύο πλοία που αναμένεται να αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου της Αθήνας, ο Γάλλος Πρόεδρος Ολλάντ κατά τη διάρκεια της επίσημης σημερινής επίσκεψης στη Αθήνα, αναμένται να συζητήσει το θέμα με την ελληνική κυβέρνηση. Νωρίτερα υπογραμμίστηκε από την στρατιωτική ηγεσία η ανάγκη κτήσης αυτών των πλοίων.
Normandie_FREMM_Launch_DCNS_French_Navy_2Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», η γαλλική προσφορά είναι για δύο πλοία που έχουν ήδη κατασκευαστεί. Οι φρεγάτες Normandie και Aquitaine θα ενισχύσουν τις ελληνικές φιλοδοξίες για την εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Με την προμήθεια των δύο υπερσύγχρονων πλοίων, το Πολεμικό Ναυτικό θα μπορούσε να προχωρήσει στον τόσο απαραίτητο εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου δυναμικού του και να εισέρθει μαζί με τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά του σε μια νέα εποχή ναυτικών επιχειρησιακών εφαρμογών.
Μια γενιά πριν – με εξαίρεση ένα αεροπλανοφόρο με ικανότητες εναέριας έγκαιρης προειδοποίησης και περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών – η εμβέλεια ενός τυπικού πλοίου αντιαεροπορικής άμυνας ήταν μεταξύ 20 και 30 μιλίων (32 – 48 χιλιομέτρων). Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα συστήματα ραντάρ ήταν ικανά να ανιχνεύσουν τις απειλές στον εναέριο χώρο σε μεγάλες αποστάσεις, η ικανότητα των πλοίων για την αποτελεσαμτική αντιμετώπισή των εναέριων απειλών ήταν σχετικά περιορισμένη.

Επιπλέον, η έννοια της αεράμυνας διέφερε από χώρα σε χώρα, ένα γεγονός που είχε επίπτωση στην ανάπτυξη των αντι-αεροπορικών συστημάτων για τα πολεμικά πλοία, κάτι που εξακολουθεί να είναι εμφανές μέχρι τις μέρες μας. Για πολλά χρόνια, η αεράμυνα περιοχής θεωρήθηκε ως μια δραστηριότητα των Ναυτικών με ικανότητα ανάπτυξης σε Ωκεανούς, ενώ για τα Ναυτικά με ικανότητα ανάπτυξης σε παράκτιες περιοχές δεν θεωρούντο απαραίτητο συαστατικό. Αυτό αλλάζει.
Ενώ πολλές κατηγορίες των σύγχρονων πολεμικών πλοίων έχουν ικανότητα αεράμυνας για ένα σημείο, η ευθύνη για τη διαφύλαξη μιας ολόκληρης ναυτικής δύναμης από εναέριες απειλές και υπερηχητικά όπλα – βρίσκεται σε έναν σχετικά μικρό αριθμό των μάχιμων μονάδων επιφανείας με ανάλογα συστήματα αεράμυνας υψηλής τεχνολογίας. Ορισμένα από τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα είναι ικανά να παρέχουν βαλλιστική πυραυλική άμυνα, άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον στόχων που δεν φαίνονται από τους αισθητήρες των πλοίων.

Το υπό διαπραγμάτευση εξοπλιστικό πρόγραμμα των πλοίων επιφανείας της κατηγορίας FREMM για το Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται να προσδώσει στο ΠΝ αλλά και στο ευρύτερο ελληνικό δόγμα του αεροναυτικού πολέμου την σύγχρονη εναέρια διάσταση.

fox2magazine

20 Φεβρουαρίου, 2013 - Posted by | ΓΑΛΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: