ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ's Blog

hellas-makedonomaxos WordPress.com site

Σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά όχι «νεκρός» ο δορυφόρος του Εκουαδόρ


newego_LARGE_t_1101_54204775_type12128Αισιόδοξοι ότι ίσως μπορέσουν να ανακτήσουν τον έλεγχό του εμφανίζονται οι υπεύθυνοι της αποστολής του πρώτου και μοναδικού δορυφόρου του Εκουαδόρ, ο οποίος περιστρέφεται πλέον εκτός ελέγχου έπειτα από σύγκρουση με τα υπολείμματα ενός σοβιετικού πυραύλου.O μικρός δορυφόρος Pegaso παραμένει σε τροχιά, λόγω όμως της ανεξέλεγκτης περιστροφής του η Διαστημική Υπηρεσία του Εκουαδόρ (EXA) δεν μπορεί να αποκωδικοποιήσει το σήμα του. Σύμφωνα με το BBC, νεότερα για την τύχη της αποστολής θα ανακοινωθούν αργότερα τη Δευτέρα.

Την περασμένη Πέμπτη, το Μεικτό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, το οποίο παρακολουθεί όλα τα σχετικά μεγάλα αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τη Γη, ενημέρωσε την EXA ότι ο δορυφόρος επρόκειτο να βρεθεί στην πορεία με την δεξαμενή ενός σοβιετικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε το 1985.

Η σύγκρουση είχε προβλεφθεί για τις 08.38 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη.

Τώρα οι επιστήμονες της ΕΧΑ ανακοινώνουν ότι ο Pegaso «επέζησε» της σύγκρουσης, φαίνεται όμως ότι υπέστη ζημιές στους ηλιακούς συλλέκτες και περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από δύο άξονες, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη της επιχείρηση σταθεροποίησής του.

Ο Pegaso είναι ένας «νανοδορυφόρος» βάρους μόλις 1,2 κιλών, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο από το διαστημικό κέντρο του Τσιουτσουάν στην Κίνα. Είναι ο πρώτος και ο μοναδικός δορυφόρος του Εκουαδόρ σε τροχιά. Περιφέρεται σε ύψος 640 χιλιομέτρων και το μόνο που κάνει είναι να μεταδίδει τον εθνικό ύμνο του Εκουαδόρ και εικόνες της Γης.

Παρόλο που η αποστολή των 700.000 δολαρίων κινδυνεύει να τερματιστεί, οι υπεύθυνοι του δορυφόρου δεν χάνουν το χιούμορ τους. Σε λογαριασμό που έχει ανοίξει στο Twitter στο όνομα του Pegaso, ο δορυφόρος φέρεται να δηλώνει πως είναι «ζαλισμένος αλλά ζωντανός».

«Πρέπει να δείτε πώς κατάντησε ο άλλος» γράφει, αναφερόμενος στον σοβιετικό δορυφόρο.

27 Μαΐου, 2013 - Posted by | ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: