ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ's Blog

hellas-makedonomaxos WordPress.com site

Η εγκληματικότητα του Α’ εξαμήνου του 2013 σε αριθμούς


Ελληνική ΑστυνομίαΑισιόδοξα δείχνουν σε μια πρώτη ανάγνωση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς μειώνονται σταθερά από τις αρχές του 2013 οι βασικές κατηγορίες αδικημάτων (ληστείες, κλοπές – διαρρήξεις, ανθρωποκτονίες), που επηρεάζουν άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Στις παραπάνω κατηγορίες καταγράφονται σημαντικές μειώσεις, που ξεπερνούν σε ποσοστό το 17%.

Πιο αναλυτικά, σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2012, καταγράφηκαν (539) λιγότερες ληστείες, (7.871) λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις και (15) λιγότερες ανθρωποκτονίες. Στην Αττική, το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφηκαν (367) λιγότερες ληστείες, και (5.852) λιγότερες κλοπές – διαρρήξεις. Επιπλέον, στην επικράτεια οι εκβιάσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 28%, οι πλαστογραφίες 33,7%, οι απάτες 17,7% και οι υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας σε ποσοστό 53,8%.

Οι πτωτικές τάσεις της εγκληματικότητας κλιμακώνονται σταδιακά από τους πρώτους μήνες του έτους και έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική στον τομέα της αντιμετώπισης του εγκλήματος.

Ως αποτέλεσμα της αναβαθμισμένης επιχειρησιακής ανταπόκρισης, η Ελληνική Αστυνομία χειρίστηκε 239 περισσότερες υποθέσεις λαθρεμπορίου (69,5%), 851 περισσότερες υποθέσεις περί όπλων (41%) και 516 περισσότερες υποθέσεις κυκλοφορίας πλαστών χαρτονομισμάτων (23,6%).

Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα και στον τομέα αντιμετώπισης της παράνομης εισόδου μεταναστών, με τις παράνομες εισροές στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα να καταγράφουν μείωση της τάξης του 97,8%, γεγονός το οποίο συναρτάται άμεσα με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που εφαρμόζεται στο πεδίο αυτό.

Η Ελληνική Αστυνομία, συνεπής στην αρχή της ανοιχτής διακυβέρνησης και της ενημέρωσης του πολίτη, δημοσιεύει στατιστικά απολογιστικά στοιχεία του Α’ εξαμήνου του έτους 2013, σχετικά με το περιβάλλον ασφάλειας της χώρας, καθώς και τη συνολική αστυνομική ανταπόκριση, όπως αποτυπώνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα Police On Line.

Υπενθυμίζεται, ότι από την αρχή του 2010, για πρώτη φορά, η Ελληνική Αστυνομία με ειδικό λογισμικό αποτυπώνει ηλεκτρονικά και σε πραγματικό χρόνο όλα τα αδικήματα και τα συμβάντα αστυνομικού ενδιαφέροντος. Με το νέο αυτό τρόπο καταγράφονται καθημερινά, μέσω του συστήματος Police On Line, αναλυτικά και με πληρότητα όλα τα περιστατικά, σε κάθε αστυνομική Υπηρεσία της χώρας.

Στον απολογισμό που δημοσιοποιείται, περιλαμβάνονται στατιστικά στοιχεία των βασικών μορφών εγκληματικότητας, αναλυτικά και ανά κατηγορία αδικήματος, καθώς και τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης (συλλήψεις, εξιχνιάσεις, εξαρθρώσεις εγκληματικών ομάδων).

Επίσης, δίνονται στη δημοσιότητα στατιστικά στοιχεία για τις εγκληματικές συμπεριφορές, που στρέφονται κατά της Οικονομίας και της Δημόσιας Περιουσίας, την παράνομη μετανάστευση, την αστυνομική δραστηριότητα στα θέματα της οδικής ασφάλειας, καθώς και στοιχεία σχετικά με τη διάθεση ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεντρώσεις, πορείες και αθλητικές εκδηλώσεις (αριθμό αστυνομικών που διατέθηκαν κ.λπ.).

18 Αυγούστου, 2013 - Posted by | ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΞΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.