ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ's Blog

hellas-makedonomaxos WordPress.com site

Aνόδου του δολαρίου, ανησυχούν οι ειδικοί στην Τουρκία


TOYRKIA-LIRA01-30JANUARY2014Για κίνδυνο μεγάλης νομισματικής κρίσης στην Τουρκία προειδοποιούν οι ειδικοί έπειτα από τη μεγάλη άνοδο του δολαρίου και την αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει λόγω των πιέσεων που δέχεται από την κυβέρνηση σε σχέση με τα επιτόκια. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει δύο όπλα για να παρέμβει στην άνοδο του δολαρίου:

Να πουλήσει δολάρια ή να αυξήσει τα επιτόκια. Το πρώτο δεν μπορεί να γίνει επειδή τα δολάρια που διαθέτει είναι περιορισμένα.
Τα αποθέματα είναι 38 δις δολάρια και το οπλοστάσιο θεωρείται περιορισμένο. Αλλά και το δεύτερο δεν μπορεί να γίνει λόγω των πολιτικών πιέσεων που δέχεται από την τουρκική κυβέρνηση και τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι ζητούν μείωση αντί αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουνίου.
Türkiye Cumhuriyet Merkez BankasıΤο αποτέλεσμα είναι η λίρα να καταγράφει καθημερινώς ιστορικό ρεκόρ πτώσης έναντι του δολαρίου φτάνοντας στο 2,62.
Τον περασμένο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας υπέκυψε στις πιέσεις της κυβέρνησης, μειώνοντας τα επιτόκια για δεύτερη φορά από τον Δεκέμβριο, ενώ εδώ και χρόνια δέχεται πιέσεις για να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της.
“Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα δεν είναι η μείωση ή η αύξηση των επιτοκίων, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας”, προειδοποιεί η αντιπρόεδρος της εταιρείας Μέκσα Επενδύσεις Φιγκέν Οζσαβτζί, επισημαίνοντας πως η αγορά πλέον έχει δει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η Κεντρική Τράπεζα. Πάντως από τη Νέα Υόρκη ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και παίρνει τις αποφάσεις της μόνη της.
ΑΝΝΑ ΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΥΠΕ-CNA

mignatiou

8 Μαρτίου, 2015 - Posted by | ΤΟΥΡΚΟΙ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: