ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ's Blog

hellas-makedonomaxos WordPress.com site

Ώρα για επιστροφή των θωρηκτών στο θαλάσσιο «παιχνίδι»;


averof

Ο «ΑΒΕΡΩΦ» είναι το ενδοξότερο πλοίο της νεώτερης ελληνικής ναυτικής ιστορίας.Κατασκευάσθηκε στα ναυπηγείο Orlando του Λιβόρνο, καθελκύσθηκε στις 12 Μαρτίου 1910 και η παραλαβή του έγινε σαν σήμερα το 1911. Στοίχισε με τα πυρομαχικά του περίπου 1 εκατομμύριο αγγλικές λίρες. Το 1/3 του ποσού καλύφθηκε από το κληροδότημα του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ του οποίου έλαβε και το όνομα

Τα θωρηκτά επιστρέφουν στις θάλασσες; Ίσως είναι μια καλή ιδέα, υποστηρίζει ο Αμερικανός καθηγητής Ρόμπερτ Φάρλεϊ, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο «Sputnik». Αν και τα μεγάλα πλοία επιφανείας, πλην των αεροπλανοφόρων, έχουν εδώ καιρό εξαφανιστεί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ο καθηγητής Φάρλεϊ του Patterson School of Diplomacy and International Commerce, πιστεύει πως έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν.

«Εδώ και δεκαετίες οι ναυπηγοί κατασκευάζουν πλοία που με τα δεδομένα των δύο παγκοσμίων πολέμων, θα θεωρούντο εξαιρετικά εύθραυστα. Τα πλοία αυτά μπορούν να πλήξουν σε μεγάλες αποστάσεις, μεγαλύτερες αυτών των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν σε πλήγματα. Ίσως, λοιπόν, ήρθε ή ώρα να ξανασκεφτούμε μήπως πρέπει να κατασκευάσουμε και πάλι θωρακισμένα πλοία», ανέφερε ο Αμερικανός καθηγητής.

Η θωράκιση εφαρμόστηκε στα πλοία από την αρχαιότητα. Ωστόσο, το αρχέτυπο των «σύγχρονων» θωρηκτών θεωρούνται τα πλοία της κλάσης Royal Sovereign, που ναυπηγήθηκαν για το Βρετανικό Ναυτικό, στη δεκαετία του 1890.

Τα σκάφη αυτά έφεραν τυποποιημένο οπλισμό, συγκείμενο από τέσσερα πυροβόλα των 12in σε έναν πρωραίο και έναν πρυμναίο πύργο, ισχυρό δευτερεύοντα οπλισμό και ισχυρή, για την εποχή, θωράκιση, με εκτόπισμα περίπου 15.000 τόνων. Για τα επόμενα, σχεδόν 20 χρόνια, με παρόμοιο τρόπο ήταν ναυπηγημένα όλα τα θωρηκτά του κόσμου.

«Η φονικότητα και η επιβιωσιμότητα των πλοίων αυξήθηκε δραματικά τα επόμενα χρόνια. Το 1915 τα θωρηκτά πρώτης γραμμής του Royal Navy είχαν εκτόπισμα 27.000 τόνων. Στη δεκαετία του 1920 το καταδρομικό μάχης Hood είχε εκτόπισμα 45.000 τόνων. Το 1921 υπήρξε μια διεθνής συμφωνία για τον περιορισμό του μεγέθους των θωρηκτών. Ιαπωνία και Γερμανία σχεδίαζαν πλοία εξωπραγματικών διαστάσεων», λέει ο καθηγητής.

Ωστόσο, οι ναυτικές συγκρούσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απέδειξαν πως και τα μεγάλα πολεμικά δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν επιθέσεις από υποβρύχια ή αεροσκάφη, πόσο μάλλον να αντεπιτεθούν σε αεροσκάφη και υποβρύχια. Έτσι μετά τον πόλεμο, τα μεγάλα πλοία, σιγά-σιγά, χάθηκαν στη λήθη.

Τα «θωρηκτά», με την έννοια των φερόντων θωράκιση πλοίων, επανεμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1970, όταν το τότε Σοβιετικό Ναυτικό ναυπήγησε τα καταδρομικά της κλάσης Kirov. Απαντώντας, οι Αμερικανοί, επανέφεραν σε υπηρεσία τα θωρηκτά της κλάσης Iowa, του Β’ ΠΠ.

«Πρόσφατα ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα αρχίζουν να ξανασκέφτονται την κατασκευή μεγάλων πλοίων επιφανείας. Το αμερικανικό πρόγραμμα CG (X) αφορά ένα πυρηνοκίνητο καταδρομικό εκτοπίσματος 25.000 τόνων», ανέφερε ο Φάρλεϊ.

Την ίδια ώρα η Κίνα δοκιμάζει τα, χαρακτηριζόμενα ως αντιτορπιλικά Type 055, τα οποία θα έχουν εκτόπισμα άνω των 10.000 τόνων, ενώ το Ρωσικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως προτίθεται να ξεκινήσει την ναυπήγηση των «αντιτορπιλικών» της κλάσης Lider.

Τα σκάφη αυτά, με εκτόπισμα 17.500 τόνων, θα είναι εξοπλισμένα με 60 πυραύλους cruise, 128 πυραύλους επιφανείας-αέρος, 16 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας και πυροβόλα. Θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 30 knots και θα έχει αυτονομία 90 ημερών.

Έτσι φαίνεται πως η θεωρία του καθηγητή Φάρλεϊ επιβεβαιώνεται: «Τα μεγάλα πλοία μπορούν να μεταφέρουν περισσότερους πυραύλους, για άμυνα και επίθεση. Προηγμένα συστήματα πυροβολικού θα παρέχουν στα σκάφη αυτά τη δυνατότητα να πλήττουν μακρύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, όσο ποτέ άλλοτε.

»Τα μεγάλα πλοία θα έχουν αυξημένη φονικότητα, αλλά και επιβιωσιμότητα», τόνισε ο καθηγητής και συμπλήρωσε λέγοντας πως τα σύγχρονα θωρηκτά θα μπορούν να εξουδετερώνουν και εχθρικές παράκτιες δυνάμεις.

31 Αυγούστου, 2015 - Posted by | ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: