ΕΛΛΑΣ-ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ's Blog

hellas-makedonomaxos WordPress.com site

Oι ξεχασμένοι ήρωες της Κύπρου του 1974 επιστρέφουν σε ελληνικό χώμα


army02_600x341του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τις πρώτες φωτογραφίες από την επαναφορά των Ελλήνων πεσόντων ηρώων στην Κύπρο το 1974 φέρνει στο φως της δημοσιότητας το pronews.gr
Η τελετή παράδοσης των λειψάνων από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποείται στην Λευκωσία. Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Ελλάδα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130, συνοδεία του ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρη Βίτσα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη ΠΝ, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγου Γεωργίου Μπασιακούλη και του Α΄ Υπαρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Δημητρίου Θωμαΐδη.Με την άφιξη, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου στις 12.00, του αεροσκάφους στο Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και πομπή με επικεφαλής τον ΑΝΥΕΘΑ προς το Υπουργείο Άμυνας. Η πομπή θα αφιχθεί στο ΥΠΕΘΑ στις 13.30, όπου και θα τελεστεί η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα και Τρισάγιο στις 14.00 στον Ι.Ν. «Παναγίας Παντάνασσας». Θα ακολουθήσει στις 14.30 χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμέμου και του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορου Φωκαΐδη.
Τα λείψανα των θανόντων στρατιωτικών, στην επίσημη τελετή στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαΐδης, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και εκπρόσωποι συλλόγων συγγενών πεσόντων – αγνοουμένων και πολεμιστών της Κύπρου.
Στις τελετές σε Λευκωσία και Αθήνα έχουν προσκληθεί οι συγγενείς των έξι (6) πεσόντων και αγνοουμένων που τιμούνται, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων συγγενών πεσόντων – αγνοουμένων κυπριακής τραγωδίας.
Ο ΑΝΥΕΘΑ στη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Επίσης θα έχει συναντήσεις και με τον Έλληνα πρέσβη στη Λευκωσία Ηλία Φωτόπουλο και με τον Επίτροπο της Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου.
Τα λείψανα που επαναπατρίζονται έχουν ταυτοποιηθεί με τη μέθοδο του DNA.
Σαράντα ένα χρόνια μετά τηn Κυπριακή Τραγωδία η χώρα μας εξακολουθεί να τιμά τους άνδρες της που έπεσαν υπέρ πατρίδος.
Μετά από 41 χρόνια, οικογένειες πεσόντων δεν έχουν θρηνήσει, δεν έχουν κηδέψει τους ανθρώπους τους, καθώς εκατοντάδες συμπατριώτες μας ακόμα αναζητούν την τύχη των παιδιών, των αδελφών τους, των δικών τους ανθρώπων.
Η ιστορική μνήμη συνυπάρχει στη σύγχρονη καθημερινότητα, δεν μας επιτρέπει να λησμονήσουμε την τουρκική εισβολή, την παράνομη κατοχή, την διχοτομημένη Μεγαλόνησο. Μας καθορίζει και μας υπενθυμίζει το χρέος της Ελληνικής Πολιτείας να δοθεί τέλος στον ανθρώπινο πόνο και επιτέλους να γίνει γνωστή η κάθε πτυχή της Κυπριακής Τραγωδίας.
Προς την κατεύθυνση της διερεύνησης της ιστορικής αλήθειας και της λύτρωσης των συγγενών που περιμένουν να θάψουν τους νεκρούς τους, συμβάλει και η επιστημονική μέθοδος ταυτοποίησης με DNA, που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια και έχει βοηθήσει σημαντικά στην αναγνώριση οστών. Συνεχώς προκύπτουν, άμεσα ή έμμεσα, πληροφορίες για θανόντες και αγνοούμενους, Ελληνοκύπριους και Ελλαδίτες, για τόπους ταφής, για μεταφορές νεκρών από τις δυνάμεις εισβολής και κατοχής σε άλλους χώρους ταφής.
Ένα ιδιαίτερα λεπτό και ευαίσθητο θέμα στη διαδικασία της ταυτοποίησης λειψάνων μέσω DNA, είναι η επικοινωνία με τους συγγενείς πεσόντων και αγνοουμένων, από τους οποίους εκκρεμεί η λήψη γενετικού υλικού, ώστε να γίνουν συγκρίσεις και ταυτοποίηση.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσέγγιση και ευαισθησία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις η άρνηση για συνεργασία από πλευρά τους φαντάζει έως και λογική, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και οικογένειες που πρέπει να επιστρέψουν λείψανα που λανθασμένα τους είχαν παραδοθεί στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 ή στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και σήμερα πληροφορούνται πως αυτά δεν ανήκουν στον δικό τους άνθρωπο που έθαψαν πριν από δεκαετίες.
Ο ΑΝΥΕΘΑ με αφορμή τις παραπάνω τελετές σε Ελλάδα και Κύπρο, ήρθε σε επικοινωνία με το σύνολο σχεδόν των συγγενών των πεσόντων και αγνοουμένων που μέχρι σήμερα ήταν αρνητικοί, είτε για να επιστρέψουν οστά που λανθασμένα τους είχαν παραδοθεί στο παρελθόν, είτε για να δώσουν προθανάτιο ή και γενετικό υλικό, με σκοπό να κατανοηθεί η μέχρι τώρα άρνηση τους και να εξεταστούν νέοι τρόποι προσέγγισης αυτών, προκειμένου να μεταβάλλουν την άποψη τους.
Αφορμή για την έναρξη αυτής της νέας προσέγγισης αποτέλεσε η πρόσκληση που τους απεύθυνε ο ΑΝΥΕΘΑ να συνταξιδέψουν στην Κύπρο και να παραβρεθούν στις τελετές που προγραμματίζονται στις δύο χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα έξοδα μετάβασης, διαμονής και συνολικά της φιλοξενίας όλων των συγγενών που θα μεταβούν στη Κύπρο, καλύπτονται από προσφορές. Συγκεκριμένα, από την Κυπριακή Δημοκρατία καλύπτεται η διαμονή τους, ενώ η παράθεση γευμάτων ή δείπνων, από το ΓΕΕΦ, την ΕΛΔΥΚ και τον εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.
Η Αεροπορική Εταιρεία Aegean έχει επωμιστεί τα αεροπορικά τους εισιτήρια, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών απάλλαξε αυτά τα εισιτήρια από τέλη αεροδρομίου.

Advertisements

Ιανουαρίου 19, 2016 - Posted by | ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ, ΕΛΔΥΚ 1974, ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ, ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΗΡΩΕΣ, ΚΥΠΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: